Abaújvári Református Egyházközség bemutatása


Református gyülekezetünket 1580-ban alapította Perényi Borbála, akiről elneveztük a 2012-ben kibővített és felújított gyülekezeti házunkat. Gyülekezetünk lélekszáma évről-évre csökken az
elhalálozások és elköltözések miatt, azonban kb. 100-an, mi, akik itt maradtunk, szeretnénk hitünket nem csak megélni, hanem jó példákkal meg is mutatni.
 Közösségünk életében aktívan részt vesznek fiatalok és idősebbek is, hiszen mindenki talál olyan programot, ahol jól érezheti magát. Az önkéntes munkások mellett gyülekezetünknek 15 főállású alkalmazottja is van, akikkel közösen tevékenykedünk. A helyben megtermesztett zöldségekből és gyümölcsökből kézzel készült finomságok készülnek (lekvárok, szörpök, szószok), amelyek árát visszaforgatjuk gyülekezeti otthonunkra és az ott folyó lelki programokra. Porcelánfestőink fából és üvegből készült használati- és dísztárgyakat készítenek festéssel, pirográffal és gravírozóval.
Az egyhektáros kertünkben imaösvény található, ami mellett egy kemence is áll, ahol mindenki kipróbálhatja és megízlelheti, hogy nagyanyáink hogyan sütötték az igazi kenyeret és egyéb finomságokat. Nemcsak gyülekezetünk ajtaja áll nyitva az ide látogatók előtt, hanem Közép-Európa legértékesebb freskóit magában rejtő gótikus templomunk is, aminek tornya messzire hirdeti, hogy az itt élők több évszázada érzik és látják, hogy jó az Úr!

Érezzétek, és lássátok, hogy jó az ÚR! Zsoltárok 34,9